BBC Ontbijt Tryater

[rev_slider alias=”bbc-ontbijt-tryater”][/rev_slider]

Voorzitter Nathan Lootsma opende op dinsdag 12 november om klokslag 8 uur de ontbijtbijeenkomst in de nieuwe foyer van theatergezelschap Tryater. Nathan heeft het voorzitterschap overgenomen van Arjo Kamp, die overigens wel in de stuurgroep blijft zitten. “Ik ben er trots op hoe hij het heeft neergezet”, aldus Nathan.

Hij wijst op de twee bordjes die door de stuurgroep van de Business Breakfast Club zijn geplaatst vanwege de privacywetgeving. De bordjes wijzen bezoekers van de bijeenkomsten erop dat ze gefotografeerd kunnen worden en dat deze foto’s kunnen worden gepubliceerd. Wie de bijeenkomsten bezoekt, gaat daar automatisch akkoord mee. 

Zakelijk directeur Valentijn Fit en hoofd communicatie An de Wrede introduceerden Tryater bij de aanwezigen. Het professionele amateurgezelschap bestaat al sinds 1965 en maakt voorstellingen voor volwassenen en kinderen. Er zijn 20 mensen in dienst, aangevuld met de nodige ZZP’ers. Jaarlijks worden 10-12 projecten uitgevoerd die alles bij elkaar 350 tot 400 keer worden opgevoerd. Zo’n 60.000 mensen bezoeken elk jaar een voorstelling van Tryater. Het Friese gezelschap is één van de 9 landelijke BIS-gezelschappen, de culturele basisinfrastructuur. Tryater is daarmee verzekerd van subsidie van het ministerie van OCW.

Tryater wil graag een relatie met haar publiek aangaan, aldus An de Wrede. Op dit moment speelt de voorstelling ‘Raze om potters’, een aangrijpende voorstelling over een autistische jongen. Tryater biedt met een magazine stof tot discussie en na deze voorstelling gelegenheid om na te praten. Dergelijke themavoorstellingen worden vaak op bijzondere locaties -en dicht bij het publiek- gespeeld. “We streven naar een fijnmazig net van locaties”, aldus De Wrede.

“November is doorgaans een rustiger periode voor de Ronald McDonald Hoeve”, aldus manager Marc Stallinga. “We bereiden ons voor op een drukke kerstvakantie”. Toen werd duidelijk waarom Marc aan de leden gevraagd had een ovenwant mee te nemen. “Volwassen revalidanten met een halfzijdige beperking volgen op dit moment een trainingsprogramma in de Hoeve en gebruiken daarbij een ovenwant. Ze doen deze aan de goede hand aan, waarmee ze gestimuleerd worden om hun zwakke zijde te gebruiken. Dit geeft goede resultaten. Door het zelf eens te doen, krijg je een idee hoe lastig het is.” Vele leden hadden een ovenwacht meegenomen en probeerden het ontbijt op te scheppen en te nuttigen met een want aan. Dat valt waarachtig nog niet mee.

Kor Hylkema